top of page
Poza scriitoruluiNMN Romania

Caracteristici ale Îmbătrânirii: Disbioza #11

Actualizată în: 4 iun.

Disbioza - Caracteristici ale Îmbătrânirii

De câțiva ani, microbiomul a devenit tot mai mult în centrul atenției publicului. Miliardele de bacterii care trăiesc în corpurile noastre au o influență subestimată asupra sănătății sau bolilor noastre. Conexiunile exacte nu sunt încă pe deplin înțelese, dar un lucru este sigur: trăim într-o simbioză strânsă cu bacteriile noastre.

Cu cât înțelegem mai bine această interacțiune, cu atât mai bine putem profita de ea. De exemplu, dacă mâncăm multe fibre vegetale, bacteriile noastre intestinale le pot transforma în acizi grași cu lanț scurt, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Este de asemenea benefic să menținem cât mai multă diversitate în microbiom.

Pe măsură ce îmbătrânim, această simbioză tinde să devină disbioză. Din ce în ce mai puține bacterii "bune" trăiesc în intestinul nostru, iar cele "rele" preiau controlul. Nu este ușor să identificăm un singur tip de bacterie responsabilă, deoarece fiecare microbiom este extrem de individual și depinde de mulți factori, cum ar fi originea etnică, condițiile de viață, alegerile alimentare, stilul de viață, etc. Schimbările în microbiom sunt asociate cu unele boli cronice, precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul. Află mai multe despre acest subiect aici.


Mai mult decât bacterii - microbiomul nostru

S-ar putea scrie cărți întregi despre microbiom. Aproape că nu trece o zi fără ca un nou studiu să fie publicat pe acest subiect. Și interesul pentru cercetare este mai mult decât justificat. Microbiomul depinde de noi și noi de el. Cum funcționează exact această simbioză se descoperă treptat. Pe scurt, avem nevoie de microbiom pentru a obține anumite nutrienți din alimentele noastre. Corpul nostru nu are enzimele potrivite pentru a descompune fiecare nutrient. Și aici intervine microbiomul.

Ceea ce ar fi în mod normal "deșeu" pentru noi, cum ar fi fibrele, poate fi digerat de microbiomul nostru. Bacteriile depind chiar de a fi "hrănite" de noi. În schimb, ele produc unele substanțe benefice pentru sănătatea noastră, cum ar fi acizi biliari secundari, vitamine, derivați ai aminoacizilor și acizi grași cu lanț scurt.

În plus, microbiomul pare a fi strâns legat de sistemul nostru nervos enteric - o rețea gigantică de celule nervoase care înconjoară întreaga lungime a intestinelor noastre. Este numit adesea "al doilea creier" sau "instinctul nostru". Și acest sistem nervos enteric este, desigur, în comunicare cu sistemul nostru nervos central.

După cum poți vedea, microbiomul este complex, iar rețelele și efectele sale sunt și mai complexe. Acest lucru nu face întotdeauna ușoară realizarea studiilor. Cu toate acestea, oamenii de știință au reușit să descopere multe despre îmbătrânire. Mai multe despre acest subiect în continuare.

Este vorba despre diversitate - simbioză în loc de disbioză

Înainte de a analiza ce se întâmplă când microbiomul nu funcționează în avantajul nostru, trebuie să ne întrebăm ce este un microbiom sănătos. Această întrebare este mai dificil de răspuns decât ar putea părea la prima vedere. Există nenumărate studii pe această temă, iar concluziile pot fi definite astfel: microbiomul este foarte individual. Ce bacterii am luat din copilărie? În ce țară ne-am născut? Ce gene avem? Cum a fost dieta noastră în copilărie? Am avut infecții intestinale grave? Cum mâncăm acum? Mâncăm multe fibre? Și așa mai departe.

Este larg recunoscut că ne dezvoltăm microbiomul în copilăria timpurie și că acesta rămâne în general stabil pe parcursul vieții adulte (cu excepția cazului în care ne schimbăm radical stilul de viață sau mediul).

Cu cât îmbătrânim, cu atât mai mult scade diversitatea bacteriilor din intestinul nostru. Cercetătorii văd acest lucru ca pe unul dintre motivele principale ale bolilor legate de vârstă. Un microbiom dezechilibrat ne face susceptibili la un exces de bacterii "rele".

Disbioza
Dibioza poate fi declanșată de o suprapopulare a bacteriei Clostridium difficile. Terapia cu antibiotice este adesea responsabilă pentru acest lucru.

Disbioza folosind exemplul p-Cresolului

Există sute de procese metabolice care au un potențial impact asupra sănătății noastre. Pentru a simplifica lucrurile, vom prezenta un exemplu al unui metabolit bine cercetat: p-cresolul.

În studiul ELDERMET, 500 de persoane, toate peste 65 de ani, au fost testate pentru microbiomul lor și posibilele produse metabolice. Acest lucru a arătat că participanții cu concentrații mai mari de p-cresol în scaun au prezentat o fragilitate crescută.


Metabolismul triptofanului: de la simbioză la disbioză

Un alt proces metabolic important în intestinul nostru este calea triptofanului. Triptofanul este un aminoacid pe care îl absorbim prin alimentație. Bacteriile noastre intestinale au diverse modalități de a metaboliza acest aminoacid. Iată cele trei cele mai importante căi:

  • Calea Kynurenine (Kyn): Triptofanul este descompus în kynurenină prin enzima IDO (indoleamin-2,3-dioxigenază).

  • Calea serotoninei: Bacteriile intestinale pot transforma triptofanul în hormonul fericirii, serotonină. Un procent de 90% din serotonina noastră se găsește în intestin! Triptofanul poate fi transformat și în melatonină, hormonul somnului.

  • Calea indolului: A treia cale de descompunere a triptofanului este calea indolului. Concentrațiile mai mari de indoli la persoanele în vârstă au fost asociate cu o condiție fizică mai bună. S-a demonstrat, de asemenea, că o creștere a metabolitilor indolului poate crește durata de viață la șoareci.



Concluzie

Microbiomul este unul dintre cele mai interesante domenii de cercetare, iar perturbarea echilibrului său pare să contribuie la unele boli pe măsură ce îmbătrânim. Pierdem diversitatea bacteriilor care ne mențin sănătoși și de aceea disbioza a fost inclusă ca una dintre Caracteristicile Îmbătrânirii. În viitor, vom vedea cu siguranță unele abordări terapeutice care vor inversa această disbioză.

Următorul articol din această serie tratează a douăsprezecea caracteristică a îmbătrânirii: autofagia modificată.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page