top of page
Poza scriitoruluiNMN Romania

Medicina funcțională - tratând persoana ca un întreg, holistic

Articol de Sophia Wachner, medic

Dr. Sophia Wachner este internist și specialist în medicina funcțională. Ea conduce un cabinet de medicină funcțională, medicină ortomoleculară și nutrițională și este partener în programul de consultanță MoleQlar.


Situația alarmantă a bolilor cronice

Cifrele sunt alarmante: în Germania, 40% din populație suferă de una sau mai multe boli cronice. Aproape unul din trei trăiește cu aceste afecțiuni de peste 20 de ani (conform unui studiu realizat de Stiftung Gesundheitswissen, 2021). Aceasta înseamnă că aproape fiecare al doilea locuitor al Germaniei este afectat.

Numărul persoanelor care suferă de boli cronice complexe, cum ar fi diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau autoimune (de exemplu, artrita reumatoidă) și limitările psihologice continuă să crească - nu doar în Germania, ci la nivel global. Deși alte țări au sisteme de sănătate mediocre, sistemul german de sănătate este printre cele mai bune din lume. Acest lucru ridică o întrebare legitimă: cum este posibil? Răspunsul este simplu și înfricoșător:

Stilul nostru de viață este din ce în ce mai puțin în acord cu ceea ce corpul nostru uman are cu adevărat nevoie.


Neconcordanța dintre corp și mediu

Nu suntem concepuți pentru a fi stresați, înconjurați de toxine, inflamați, infectați, subnutriți cu micronutrienți esențiali și lipsiți de odihnă. Totuși, așteptăm (de asemenea, impulsionați de societate) să fim plini de energie, să creștem, să ne reproducem, să fim supli, să ne simțim bine, să mâncăm orice dorim, să digerăm perfect și să avem o viață sexuală grozavă. O combinație de dorințe care este o contradicție în termeni.

Toate organismele de pe Pământ sunt adaptate la un anumit mediu de viață. Maladaptarea apare atunci când acest mediu se schimbă dramatic și organismul nu are timp să se adapteze. Această neconcordanță între genele noastre și viața modernă este principalul motiv pentru care bolile cronice au devenit o problemă uriașă astăzi.



Abordarea convențională

Abordarea convențională a sistemului nostru de sănătate se concentrează pe tratament - tratarea bolii și a simptomelor individuale. În loc să promoveze adevărata sănătate, medicii convenționali pur și simplu diagnostichează o boală și încearcă să suprime simptomele (de obicei) cu medicamente prescrise. Aceste medicamente rareori abordează cauza principală a problemei. În schimb, ele adesea suprimă doar simptomele, deseori în detrimentul funcțiilor vitale ale corpului. Pentru a trata aceste efecte secundare nedorite, medicația este la rândul ei extinsă. Acest lucru creează un ciclu vicios de medicații pentru tot restul vieții fără a aborda rădăcina bolii.


Ciclul etern al prescripțiilor

Pentru a ilustra, să aruncăm o privire rapidă la un exemplu cotidian al asistenței medicale convenționale: O persoană cu tensiune arterială ridicată merge la medicul de familie pentru o consultație de 10 minute. Medicul măsoară tensiunea arterială și pacientul pleacă acasă cu o rețetă pentru un nou medicament. După aceea, ea rămâne singură până la următoarea programare. La această programare, probabil va primi doar o rețetă de urmare, poate chiar fără a vedea medicul de familie. Cauzele plângerilor sale în ceea ce privește dieta, stilul de viață și mediul înconjurător ar fi complet ignorate. Și astfel, posibilitatea de a lucra cu consilieri de sănătate și alți profesioniști instruiți pentru a crea un plan de tratament individualizat pentru sănătatea cardiovasculară ar fi pierdută.


Abordarea funcțională

Medicina funcțională urmează exact acest drum, concentrându-se pe cauza unei boli mai degrabă decât pe suprimarea simptomelor cu medicamente. Ea corectează neconcordanța dintre corpul nostru și mediul nostru prin măsuri dietetice și de stil de viață.

Pe scurt, medicina funcțională este cea mai bună armă a noastră împotriva bolilor cronice.

Ea vede corpul ca pe un sistem interconectat, nu ca pe o colecție de organe individuale atribuite specialităților medicale. Și medicina funcțională tratează întregul sistem, nu doar simptomele. În acest fel, abordează cauzele subiacente ale bolilor, luând o abordare sistemică care se concentrează pe interacțiunea dintre corp (metabolism, nutriție, rutine etc.) și mediu și implică atât pacientul, cât și medicul tratant într-un parteneriat terapeutic.


Medicina funcțională pentru secolul 21

Medicina funcțională este o evoluție a practicii medicale universitare predominante care răspunde mult mai bine nevoilor îngrijirii sănătății din secolul 21. În aceasta, practicienii își iau timp pentru pacienții lor, le ascultă poveștile și examinează interacțiunile dintre factorii genetici, de mediu și de stil de viață care pot influența sănătatea și boala. Scopul este de a împuternici pacienții să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate printr-o înțelegere profundă a interacțiunilor complexe. Abordarea noua trebuie sa fie intr-un mediu holistic al medicinei moderne care trateaza viata omului in intregimea ei.



Îngrijirea acută, inutilă pentru bolile cronice

Medicina practicată de majoritatea medicilor se concentrează în principal pe îngrijirea acută, adică diagnosticarea și tratarea leziunilor sau bolilor de scurtă durată care necesită tratament urgent. Oricine a avut apendicită, de exemplu, sau a suferit o fractură poate mărturisi cu recunoștință acest lucru. Medicii acționează conform unor linii directoare specifice, prescriind medicamente sau intervenții chirurgicale pentru a aborda problema imediată sau simptomul. Din păcate, medicina de îngrijire acută nu dispune de metodele și instrumentele adecvate pentru a preveni și trata bolile cronice complexe. În majoritatea cazurilor, nu ia în considerare compoziția genetică unică a fiecărei persoane, nici factori precum expunerea la toxinele de mediu și aspectele stilului de viață contemporan care au un impact direct asupra creșterii bolilor cronice în societatea modernă occidentală.


Puțini medici lucrează funcțional

Există un decalaj mare de timp între teoria medicală și practica medicală. Decalajul de timp între descoperirile cercetării fundamentale recente și integrarea lor în practica medicală este enorm. În unele cazuri, poate dura până la 50 de ani, mai ales în domeniul bolilor cronice complexe. Ca rezultat, majoritatea medicilor nu sunt instruiți adecvat pentru a recunoaște cauzele unor astfel de afecțiuni și pentru a aplica strategii precum dieta, nutriția și exercițiile fizice pentru a le trata și preveni în mod eficient.



Abordare holistică în loc de simptomatică

Medicina funcțională abordează dezvoltarea, prevenirea și tratamentul bolilor cronice complexe bazate pe îngrijirea centrată pe pacient. Accentul medicinii funcționale este de a promova sănătatea sub forma unei calități optime a vieții și vitalității, nu doar absența bolii.Prin ascultarea pacientului și cunoașterea întregii sale istorii, medicul implică pacientul în procesul de tratament și pune la punct un concept de terapie adaptat nevoilor individuale ale acestuia. Acest lucru rezultă într-o abordare integrativă, bazată pe știință, a sănătății.

Practicienii de medicină funcțională privesc „în amonte” pentru a lua în considerare rețeaua complexă de interacțiuni din istoricul medical, fiziologia și stilul de viață al pacientului care pot declanșa boala. Fiecare compoziție genetică unică a pacientului este luată în considerare, precum și factorii interni (corp, minte și spirit) și externi (mediu fizic și social) care influențează funcționarea generală.




Inovativ și tradițional

Medicina funcțională integrează cele mai bune practici medicale. Ea combină terapiile tradiționale occidentale cu ceea ce se numește uneori „medicina integrativă”. Ea pune accent pe prevenție prin dietă și exerciții fizice, folosirea testelor de laborator de ultimă generație și a altor tehnici de diagnosticare, și combinații de medicamente prescrise și/sau pe bază de plante, suplimente nutritive, diete terapeutice, programe de detoxifiere sau tehnici de gestionare a stresului.


Vindecarea sistemului - regândirea medicinei

Societatea noastră cheltuiește din ce în ce mai mulți bani pe „îngrijirea sănătății”, dar avem din ce în ce mai puțină sănătate de arătat. Industria sănătății de astăzi s-a resemnat în mare măsură la credința că gestionarea sau ameliorarea bolilor este cel mai bun lucru pe care îl putem face. Dar acum este momentul să ne trezim și să regândim medicina:

Medicina bună care poate oferi o vindecare reală maximizează sănătatea funcțională și, prin urmare, minimizează boala prin restabilirea vitalității, potențialului și echilibrului uman. Și tocmai de aceea, medicina funcțională trebuie să fie abordarea care ne va ghida în viitor.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page