top of page
Poza scriitoruluiNMN Romania

Reziliența homeostatică - Elemente esențiale ale sănătății #6

Actualizată în: 3 iun.

Verile devin din ce în ce mai fierbinți, iar condițiile meteorologice devin tot mai extreme. Toate ființele vii încearcă să facă față acestor fluctuații puternice, menținându-și constante propriile sisteme. Corpul nostru nu face excepție: la temperaturi ridicate, temperatura internă ideală nu ar trebui să crească, ci transpirăm pentru ca excesul de căldură să fie eliminat din organism. Totuși, răcorirea prin transpirație înseamnă muncă pentru corp și, astfel, un consum crescut de energie. Ritmul cardiac crește, iar energia necesară pentru răcorire trebuie furnizată rapid, dar lipsește în alte părți ale corpului în același timp. Din acest motiv, ne simțim obosiți, ne epuizăm mai repede și nu putem face sport la fel de eficient.


Ce este homeostazia și reziliența homeostatică?

Există câteva funcții fiziologice care sunt întotdeauna menținute în echilibru pentru ca organismul nostru să funcționeze corect. Acest echilibru se numește homeostază. Capacitatea corpului de a menține acest echilibru constant chiar și în condiții extreme, precum căldura intensă, se numește reziliență homeostatică.

Termenul de reziliență este mai familiar din psihologie și descrie capacitatea de a face față situațiilor dificile. Parametrii fiziologici care sunt menținuți în echilibru includ, de exemplu, tensiunea arterială, capacitatea de oxigen arterial, ritmul cardiac, temperatura corpului, nivelurile hormonale și pH-ul. Aceste valori nu pot fi menținute complet statice, ci fluctuează "homeodinamic" în cadrul unei capacități de buffer. Cu cât capacitatea de buffer este mai mare, cu atât reziliența sistemului este mai mare.

Mecanisme neuronale - Reziliența homeostatică în creier

Fiind mecanismul central de comutare al corpului, creierul cu circuitele sale neuronale este primul punct de contact pentru reglarea homeostatică. Pentru a reacționa la influențele externe și a ajusta echilibrul intern, corpul nostru lucrează mult cu hormoni. Eliberarea hormonilor este controlată în mare parte de comenzi din creier. Principalul control se află în hipotalamus și măduva spinării. Aici încep două axe centrale ale sistemului nervos care reglează producția și eliberarea hormonilor.

Axa rapidă activează, pornind de la măduva spinării, eliberarea hormonilor în medula suprarenală. Face parte din sistemul nervos simpatic și se numește axa simpatico-medulară suprarenală (HNA). În medula suprarenală sunt produse adrenalina și noradrenalina. A doua axă (HPA) activează eliberarea glucocorticoizilor în cortexul suprarenal. Controlul pentru aceasta se află în hipotalamus, care declanșează glanda pituitară (hipofiza) să elibereze hormonul adrenocorticotrop (ACTH). Acest hormon activează în cele din urmă eliberarea glucocorticoizilor în medula suprarenală. Datorită acestor pași intermediari, sistemul este semnificativ mai lent.

Eliberarea hormonilor de stres servește ca mecanism de protecție pentru corp. Totuși, o reacție de stres care durează prea mult și/sau este prea intensă poate avea un efect dăunător asupra corpului.


Metabolismul - anabolism și catabolism

Pe lângă mecanismele neuronale, ciclurile metabolice sunt, de asemenea, implicate în menținerea echilibrului, fiind co-controlate de hormoni. Metabolismul se referă la toate procesele chimice din organism și poate fi împărțit în anabolism și catabolism. Anabolismul este procesul de construire a substanțelor proprii corpului, consumând energie. Un exemplu simplu este construirea masei musculare. Catabolismul este procesul de descompunere a substanțelor proprii corpului, eliberând energie. Un exemplu simplu este descompunerea grăsimii corporale.



Grăsimea - o resursă subestimată

În societatea noastră, grăsimea are adesea o conotație negativă. Cu toate acestea, grăsimea poate face multe lucruri. Printre altele, poate furniza și stoca multă energie. Un gram de grăsime poate stoca și furniza de peste două ori mai multă energie decât aceeași cantitate de carbohidrați. Este cea mai eficientă sursă de energie. De aceea, corpul stochează majoritatea energiei în exces sub formă de grăsime, pentru a crea rezerve pentru perioade mai dificile - acesta este anabolismul.

Totuși, aici - ca în toate lucrurile - doza face otrava. Prea multă grăsime corporală și prea multe alimente grase cresc masiv riscul de boli cardiovasculare și alte boli. Este important de știut că un procent ridicat de grăsime corporală nu indică automat stilul de viață al persoanei. Unele boli promovează stocarea grăsimii și cei afectați suferă atât consecințe fizice, cât și psihologice prin stigmatizare. Descompunerea grăsimii corporale are loc atunci când corpul nu are alte surse de energie disponibile - acesta este catabolismul.



Sistemul imunitar și reziliența homeostatică

Repetatele izbucniri ale bolilor ne arată din nou și din nou că un sistem imunitar bun este un pilon principal al sănătății noastre. Când o infecție lovește corpul nostru, sistemele imunitare înnăscute și dobândite au la dispoziție câteva instrumente pentru a face față. Nu este bine dacă sistemul imunitar reacționează exagerat la o infecție inofensivă, provocând febră prea mare și inflamație, dăunându-și astfel propriului corp. Nu este bine nici dacă sistemul imunitar nu reacționează deloc, permițând infecției să se răspândească.

Nivelurile ridicate de citokine (mesageri ai sistemului imunitar care activează inflamația și răspunsurile imune) activează axa HPA. Glucocorticoizii, precum cortizolul, sunt eliberați prin axa HPA. În același timp, însă, aceștia influențează receptorii la care acționează glucocorticoizii. Receptorii nu mai pot transmite efectul glucocorticoizilor atât de bine, iar reacția are loc doar într-o măsură redusă. Se dezvoltă un fel de rezistență la glucocorticoizi, deoarece glucocorticoizii sunt secretați, dar nu mai au niciun efect. Una dintre funcțiile glucocorticoizilor este de a reduce nivelurile de citokine și de a inhiba astfel sistemul imunitar. Când apare un astfel de ciclu, citokinele nu mai pot fi reduse și începe un cerc vicios - reziliența homeostatică este scăzută.

fastfood
Fast-food-ul are o compoziție nutrițională nefavorabilă, ceea ce îl face propice unui procent mai mare de grăsime corporală.

Microbiomul

Este acum larg recunoscut că intestinul și microbiomul sunt elemente de bază importante ale sănătății. Bariera intestinală influențează ce din alimentele noastre ajunge efectiv în sânge și devine activ biologic. Interacțiunea este descrisă în cercurile de experți ca axa microbiom-intestin-creier. Dacă flora noastră intestinală este dezechilibrată, acest lucru are un efect asupra multor alte funcții ale corpului, cum ar fi sistemul imunitar sau psihicul.

Fiecare persoană are o floră individuală, care poate fi, de asemenea, dezechilibrată uneori. Microbiomul poate fi deteriorat mai mult sau mai puțin, în special de boli grave. Un microbiom rezilient înseamnă că, chiar dacă apar fluctuații, efectele nu sunt atât de mari, iar corpul are capacitatea de a echilibra aceste fluctuații și astfel de a contribui la un corp sănătos în general. Fundamentul pentru aceasta se pune în copilărie. Cei care și-au construit un microbiom stabil și bine funcțional în copilărie fac față mai bine devierilor ulterioare.

Reziliența homeostatică ca un căpitan pe mări agitate

În viață, întregul corp reacționează la fluctuațiile externe și interne cu ajustări la diferite niveluri. Puteți imagina aceste cicluri ca pe un velier pe marea învolburată. Circumstanțele externe, cum ar fi valurile înalte sau vânturile puternice, pot dezechilibra barca și necesită o echipă bună pe barcă pentru a restabili echilibrul prin ajustarea velierelor și schimbarea greutății. Barca poate fi dezechilibrată și de membrii echipajului, velele ridicate incorect sau probleme de material. În orice caz, este nevoie de reajustare la multe niveluri.

Cu cât barca este mai stabilă în apă și cu cât membrii echipajului își cunosc mai bine velierul și sunt sincronizați între ei, cu atât mai repede poate fi restabilit un echilibru bun după o turbulență. Componentele individuale bine exersate și inerent reziliente fac întregul sistem mai sigur împotriva amenințărilor.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page